70 MHz Dipool of Ground Plane

Voor de berekening van de GP antenne heb ik gebruik gemaakt van een gratis tooltje van M0UKD. Je vindt het hier. Het is een zip-file met de applicatie aan boord.

Op 22 februari 2015 mijn eerste 4 meter verbinding gemaakt op de antenne zoals die hierboven afgebeeld staat. De antenne stond binnen en ik werkte PG5V over een afstand van 13 kilometer met laag vermogen in FM. Dank je wel Ger voor deze "first".

De bouw van der 70 MHz antenne begon met het ter beschikking krijgen van een 70 MHz setje, beschikbaar gesteld door een goede vriend. Maar om met zo'n setje te kunnen werken moet er natuurlijk ook een goede antenne gebouwd worden.

De afmetingen van bovenstaande screenshot worden van inches en voeten naar meters en centimeters gebracht. Ze vielen reuze mee en het resultaat zou in ieder geval onder het dak van de zolder passen.

Vervolgens ben ik op jacht gegaan naar bruikbaar materiaal om een GP te construeren. Ik vond daarbij een plastic bal met reeds aangebrachte M12 schroefdraadgaten. Deze bal werd voorheen gebruikt voor het opzetten van een tentoonstelling stand. Deze bal geeft het voordeel dat er in meerdere richtingen geleiders geschroefd kunnen worden zodat het resultaat een dipool of GP is.
Bijkomende uitdaging was het zorgen voor een goede geleiding van de massa-verdeling over de verschillende elementen. Ik heb daartoe een plaatje messing gebruikt die tevens dienst doet als houder voor de coax connector. De gaten zijn wat ruim geboord om voldoende speling te houden voor de elementen die erin geschroefd moeten worden.

 

De straler zit permanent vast op de plastic bal. Deze is ook vast gesoldeerd aan de PL-coaxconnector. Daarmee blijft ook de messing plaat op zijn plaats.

Met een element recht tegenover de straler ingeschroefd werkt de antenne als dipool . De massa-elementen zijn voorzien van een extra moer om het contact met het messing plaatje zeker te stellen.

Met vier ingestoken elementen als massa is de antenne uitgerust als Ground Plane.

Het geheel is niet hoger dan 2 meter.

 

Zodra de antenne voor transport gereed gemaakt wordt valt het geringe aantal elementen direct op. Opgeborgen in een eenvoudige tentstokkenzak kan de antenne meegenomen worden op vrijwel elke expeditie of worden ingezet op DARES veldposten waar 70 MHz als actieve band is gewenst.