Beeldoverdracht via VOIP
 

Veel Voice Over IP (VOIP) paketten zoals SKYPE hebben al een File Transfer Protocol (FTP)-achtige toepassing ingebakken om beelden en bestanden te kunnen overdragen. Mocht je echter een beeld willen overdragen met gebruik van audio-signalen over een bestaande telefoonverbinding vanuit een PC, dan wordt met dit artikel een mogelijke oplossing beschreven.

Ik onderscheid twee partijen: zender en ontvanger van het beeld. Ik ga er verder vanuit dat beide partijen een VOIP-toepassing hebben en elkaar kunnen bellen via de PC/laptop.

Zowel de zender als de ontvanger zullen de volgende zaken vooraf moeten regelen:

1. Een snoertje met aan beide uiteinden een 3,5 mm stereo-jack aanschaffen. Deze snoertjes zijn vaak te vinden tussen PC en monitor.

2. Het programma MMSSTV downloaden en installeren op de PC/laptop.

Start de VOIP sessie op de zender of de ontvanger en start bij beide partijen het programma MMSSTV op. Zodra beide partijen mondeling overeenstemming hebben bereikt wie het beeld gaat zenden schakel je de lijningang direct door met de loudsprekeruitgang van de geluidskaart. Bij sommige PC's is de microfooningang gelijk aan de lijningang. Dat is niet erg.

Nu kan de zender zijn voorbereidde beeld met de tab TX en button TX verzenden. De ontvanger stond in de AUTO mode in de RX-tab en ontvangt daarmee automitsch het beeld.

Opmerkingen:

  • Test het systeem binnen 1 ruimte voordat op grotere afstand hiervan gebruik gemaakt wordt. Gebruik bijvoorbeeld SKYPE via internet om het geheel te testen. Zo zie je snel de resultaten van het complete systeem.
  • Zorg voor voldoende uitgaand signaal als zender. De ontvanger kan ook met zijn volumeregeling voldoende signaal opboosten richting MMSSTV. Noteer in de test-tijd de volume instellingen of laat deze automatisch laden uit het programma Quickmix.
  • Bij vertragingen van de telefoonverbinding kan het zijn dat delen van de afbeelding verschoven zijn. Over het algemeen is 99 procent van de afbeelding herkenbaar.

.

.
.