Tijdens onze JOTA's willen we ook graag gebruik maken van het radio-internet systeem Echolink. In Montfoort (2006) konden we met moeite inprikken op een node in de regio, maar het was vaak niet te gebruiken. Tijdens de 50ste JOTA in 2007 gebruikten we op locatie onze eigen internet-verbinding en een PC om via Echolink PA50JOTA te promoten en QSO's te maken.

In het afgelopen jaar heb ik een Echolink node gebouwd op basis van een ATF-2. Daartoe moest het een en ander omgebouwd worden, er moest ook een interface gebouwd worden tussen een PC en de ATF-2 en ik heb gelijktijdig documentatie aangelegd voor eventuele nabouwers.

Een aantal eisen had ik aan het ontwerp:

- Minimaal in volume, omdat we deze opstelling misschien bij anderen in de internet-kamer plaatsen;

- UHF band voor het lokale radio verkeer, omdat dit een ongebruikte band in ons JOTA team is;

- De PC wordt gebruikt voor de Echolink-internet gateway, maar dient tevens als programmeer station voor de ATF-2. Hiermee is een COM1-poort noodzakelijk in de configuratie van de PC.

Het resultaat is weergegeven in het diagram. Deze is vergroot te aanschouwen als je op het diagram klikt. Om aan een aantal eisen tegemoet te komen is de gateway PC een Toshiba laptop met COM1 poort. Deze vormt de gateway naar internet (via een PCMCIA kaartje) en kan de ATF-2 intern configureren als de interfacebox-schakelaar in de juiste stand staat. Het geheel wordt vanuit 12 Volt gevoed.

Voor eventuele vragen, opmerkingen of suggesties is een mailtje voldoende ( Dit emailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft javascript nodig om het te kunnen bekijken ).

 

Statistieken