Per datum 24 augustus 2010:

The jamboree is over. Our pictures are included in a combined travel album: the album.

Thanks to all involved and hope to meet up with some of you in the coming years.

Per datum 4 juli 2010 (T-minus 18)

Voor de thuisblijvers heb ik een HF Prediction gedaan: zie afbeelding. Rechter muisklik en Afbeelding Weergeven geet een grotere presentatie op het scherm.

Per datum 24 juni 2010 (T-minus 28):

Een overzicht van andere internationale kampen tijdens ons verblijf in Finland (bron: World Scout Bureau, Geneva):

Country
Event Date Callsign
Belgium 20e Conférence Européenne du Scoutisme July 17-21  
Belgium 13e Conférence Européenne Scoute et Guide July 17-21  
Iceland EuroMiniJam 2010, Camp for the small states of Europe July 19-24  
Republic of Moldova II Eurasia Regional Scout Jamboree July 21-30  
Denmark National Jamboree July 24 - August 1  
Belgium Jamborette 2010 July 24 - August 2  
United Kingdom PEAK 2010 July 24-31  
Netherlands JubJam100 July 26 - August 4 PA100J/J
France CitéCap July 26-30  
United States National Scout Jamboree July 26 - August 4 K2BSA
Kenya 13th World Scout Moot July 27 - August 7  
Finland Kilke, Finnjamboree July 28 - August 5 OH100S
Germany National Scouts and Guides Camp 2010 July 29 - August 7  
United Kingdom Chamboree 2010 July 31 - August 7  
United Kingdom NORJAM July 31 - August 7  
United Kingdom Red Rose 2010 Jamboree July 31 - August 7  
Hungary ConCordia 2010, 10th Central European Scout and Guide Jamboree August 2-11  
Japan 5th Nippon Jamboree 1 August 2-8  
Austria urSPRUNG, Austrian Jubilee Jamboree 2010 August 3-12  
Republic of Korea 27th APR Scout Jamboree & 3rd Int’l Patrol Jamboree August 4-9  
Ecuador “JamBol” Ecuador, Sub-regional Jamboree August 7-12  
Lithuania 2nd Baltic Jamboree August 7-15  

 

Wij zijn er klaar voor: Finland, here we come.

Per datum 1 mei 2010 (T-minus 75):

De QSL-kaarten worden ontworpen en we zijn met de ID-kaartjes bezig. Over de adreslabels gaan we ons druk maken voor het versturen van de snail-mail en intussen is de betaling rond en hebben we een heuse Liaison Scout: Katja. Zij gaat ons helpen bij de laatste aanloop-perikelen. we krijgen er allemaal steeds meer zin in, en inderdaad: nog maar enkele weken.

 

 

Per datum 7 april 2010 (T-minus 99):

De Jamboreesong: klik op deze link en MEE-LALLEN MAAR.......en als je de tekst erbij wilt hebben terwijl er gezongen wordt, scroll dan naar beneden.

Per datum 26 december 2009 (T-minus 201):

We hebben inmiddels een account om in te loggen op het inschrijfsysteem van de Finse organisatie. Ik verwacht nog een paar formulieren zodat het hele team ingeschreven kan worden. Binnenkort volgt ook het verzoek om het kampgeld te betalen en dan wordt het serieus plannen van de reis, inclusief de heen- en terugreis.

Vanuit deze pagina wens ik iedereen die wel/niet meegaat naar Finland een briljant 2010 toe en heel veel plezier bij de avonturen rond 100 jaar Scouting.

Per datum 25 oktober 2009 (T-minus 263):

Nog minder dan een jaar, wat gaat de tijd snel. We luisteren al naar Finse radio stations om nog wat klanken te leren kennen en we zijn in volle vaart met heel veel andere dingen ook nog bezig.

Radio Lahti (vlak bij het Jamboree terrein zendt uit via internet via http://81.175.250.3:8000/. Heerlijke muziek en af en toe wat Finse spraak. Ook de reclames zijn hilarisch.....Veel luisterplezier.

 

Had ik al aangegeven dat het mooi is als je je baas al kunt voorbereiden op je vertrek naar Finland? Op mijn deur op mijn werk hangt deze poster en het maakt al wat tongen los tijdens koffiepauzes. Voor een kopie van de originele site: klik op de poster zelf.

 

Per datum 17 juli 2009 (T-minus 363):

Het wachten is nog even op de details die uit Finland moeten komen. Met de vakantieperiode die ook daar geldt is het niet te verwachten dat we voor eind augustus meer weten.

Intussen plannen we door. De reis is uitgewerkt door Patrick en de expeditie-deelnemers kunnen hun wensen bij hem kenbaar maken.

Het dashbord van onze auto heeft inmiddels uitbreiding gekregen: een metalen beugel die een TomTom, een FT-8900 en een VX-8R kan huisvesten. Voor een grotere opname op de afbeelding met de rechter muisklik "afbeelding bekijken", of equivalente vertalingen naar andere talen. Daarmee kunnen we op de lange rit direct toegang houden tot onze communicatiemiddelen tijdens het rijden. Dat maakt het maken van Echolinkverbindingen ook een stuk eenvoudiger en we kunnen via GPS onze positie kenbaar maken (via http://aprs.fi).

Per datum 13 juni 2009 (T-minus 409):

 

 

- In de afgelopen dagen heb ik de route bekeken die we per auto zouden kunnen afleggen. Daarbij heb ik de UHF en VHF repeaters genoteerd en gekeken welke Echolink-nodes we passeren. Zo kunnen we via Echolink naar het thuisfront communiceren als die ook Echolink thuis ter beschikking hebben. Het geheel heb ik in een presentatie opgeslagen en ge-upload naar mijn "grote files"-domein. Het bestand heet : Totaal kaarten VHF UHF EL Kilketrip_98.

 

- Op de KILKE site van de Finse Jamboree zijn hele mooie achtergronden voor je bureaublad te downloaden. TIP: gebruik deze op je werk, dan kan je baas vast aan het idee wennen dat je een tijdje in Finland vakantie gaat vieren.

Per datum 11 mei 2009 (T-minus 431):

- Voor de nodige promotie is er ook al een YouTube-filmpje van Kilke te zien. Let goed op want er zitten beelden in van de Finse Jamboree van 1996 onder de naam LOISTO en daar waren Reinoud en ikzelf ook bij (spot je ons?). Verder geeft het een mooie indruk van de omvang van dit kamp en de mogelijkheden die het kamp gaat bieden.

Verder zijn de eerst foto's van het terrein beschibaar op internet. Hoge bomen, veel water, maar ook rust stralen deze foto's uit. Kijk op de navolgende link en download de foto's van deze site. Ze zijn opgeslagen in het bestand TERREIN.PPT

Per datum 3 mei 2009 (T-minus 438):

Na bericht uit Finland bleek dat we de verkeerde locatie voor ogen hadden. met Google Earth en de hulp van Banda weten we nu dat we ca 40 kilometer noord-oostelijker het kamp moeten gaan zoeken. Hierbij een verwijzing naar Google Earth (een zogeheten marker) en een kaartje met daarop zowaar een aantal APRS stations. Lijkt er dus op dat er amateurs in de omgeving te vinden zijn die bijvoorbeeld kunnen helpen met Echolink, APRS en/of andere ondersteuning.

Met een rechter muisklik kun je op een groter formaat de "afbeelding bekijken".

 

Per datum 9 april 2009 (T-minus 462):

Via de Wikipedia van Engeland blijkt dat Kilke een benaming is voor: "a prickling or mildly stinging sensation". Ik ben razend benieuwd hoe dat gestalte gaat krijgen binnen de Jamboree.

Per datum 6 april 2009 (T-minus 465):

De 750 bouwpakketjes die we wilden meenemen naar Finland waren netjes voor ons beschikbaar gesteld, maar het Finse budget reikte niet ver genoeg om hierin te kunnen voorzien. We gaan het dus op een Low-Budget basis doen, zonder de bouwpakketjes van de Radio Scouting Plus-Scouts. Met dank aan Jeroen van Scouting Spijkenisse, die ons terwille was en de 750 bouwpakketjes tevergeefs heeft kunnen reserveren.

Verder zit er in de planning een voorbereidingsweekend in Ell (Limburg) om een tweetal vliegen in 1 klap te vangen: een JOTA 2009 proloog, gecombineerd met een voorbereidingsbijeenkomst voor de reis naar Finland in 2010. In dat weekend gaan we brainstormen over allerhande zaken die geregeld moeten worden voordat we aan Kilke 2010 gaan beginnen, liefst tot in detail. We gaan creatieve ideeen noteren, die we als alternatief programma kunnen aanbieden. Uiteraard is het ook een gezellig weekend waarin wij voor het eerst met drie personen gaan tenten.

Mij werd gevraagd om een link te maken naar de QTH van Kilke 2010. Hierbij een pin om in Google Earth de locatie te kunnen zien.

Gelukkig wordt er rond Hämeenlinna actief APRS bedreven en hebben we een heuse 'APRS-node' op 2 kilometer afstand ter beschikking. Zo kan ons thuisfront zien waar we uithangen en kunnen we via APRS ook berichten ontvangen/zenden. Het screenshot is gemaakt met Google Earth met als overlay de APRS-informatie. Interesse? Mail me even en ik stuur je de overlay toe (zie rechtsboven het mail-envelopje).

Per datum 8 janauri 2009 (T-minus 553):

In dit nieuwe jaar zullen we onze focus OOK gaan richten op de voorbereidingen van Kilke 2010. We hebben van Banda al begrepen dat er een familie-kampement naast de Jamboree draait waar familieleden die op de jamboree werken van harte welkom zijn. We zijn ook gevraagd om daar Nederlandse spelletjes te gaan doen. Hoe vaak, hoe lang en welke omvang staat nog open voor suggesties.

Verder heeft Banda gevraagd of we ook bouwpakketjes kunnen verzorgen en daar solderen met de deelnemers. We gaan het proberen om via de Werkgroep Radio Scouting voor elkaar te krijgen om de bouwpakketjes die kant op te nemen.

Per datum 25 november 2008 (T minus 610):

Al een jaar weten we dat we onze plannen in 2010 richten op het actief bijdragen aan een Jamboree in Finland, speciaal op uitnodiging van de Finse organisatie. Onze rol zal zijn: het opzetten, activeren en instandhouden van een Amateur Radio station tijdens de Nationale Finse Jamboree. Overigens zullen ook internationale gasten en delegaties aanwezig zijn, waaronder die van de Wereld Jamboree 2011 uit Zweden.

Deze Finse Jamboree van 28 juli 2010 tot 5 augustus 2010 in Hämeenlinna, zo'n 100 kilometer boven Helsinki. De routeplanner laat zien dat de afstand circa 1850 kilometer is, waarbij de boot kilometers niet inbegrepen zijn.

 

 

Als we uitgaan van ons volledige "JOTA Station", met het complete arsenaal aan spullen dat we jaarlijks meenemen, dan zullen we met meer dan 1 auto ons station met crewleden moeten verplaatsen. Het is ook denkbaar dat een aantal van ons de overtocht per vliegtuig gaat maken, in plaats van de lange reis 30 centimeter boven de aardbol. Zulke details gaan we nog gezamenlijk uitwerken, evenals de benodigde verplaats-, opbouw- en verbijfstijd, materialen, vloeroppervlak, lokale ondersteuning en budgetten.

Persoonlijk zou ik het leuk vinden als we een eigen badge hebben als EFR-crew, naast onze eigen das natuurlijk. Iedere creatieve uitspatting is daarom welkom. Als de dagen binnenkort lengen (dit schrijvende eind november 2008) heeft wellicht iemand wat tijd om bij de kerstboom een ontwerp te maken. We laten ons allen verrassen.

Ik zal de komende tijd deze pagina bijhouden als zich veranderingen voordoen en ik voed de informatie van bovenaf, zodat de nieuwste nieuwtjes bovenaan staan.

Erwin, PA3EFR