LX9S: Het Scout Radio Station tijdens de JOTA dat vanuit Luxemburg het Europese WOSM HQ vertegenwoordigt.

 


Per datum 30 oktober 2023:

Het LX9S station is alweer een week lang afgesloten, schoongemaakt en opgeborgen. Een mooi evenement waar we veel inspiratie hebben opgedaan, nieuwe vriendschappen hebben gesloten met internationale deelnemers en waar we weer de nodige ervaringen hebben kunnen opdoen over hoe een JOTA station er ook uit kan zien.

We like to thank Frank Bauler for inviting us to his event and we hope to meet again in the future, either On The Air or in 3D.

Per datum 12 oktober 2023:

Met de deelnemerslijst en hier en daar wat trucjes kun je een deelnemerslijst maken waarbij je in een oogopslag kunt zien hoe je je antenne kunt draaien naar een tegenstation en hoe ver hij van je vandaan zit. Klik op het plaatje voor instructies.

 Per datum 11 oktober 2023:

Het is gelukt: we hebben de deelnemerslijst omgezet in een kaart met alle stations erop die meedoen met de JOTA 2023.

Het voorbeeld is de kaart voor Scouting Polanen in Monster. Eigen logo, kompasrozen en natuurlijk de eigen call. Mocht er nog tijd zijn om dit voor jullie als groep te maken, dan kan dat nog: pa3efr via gmail.com. Bezorg me je groepslogo en de PDF is voor jullie.

Per datum 12 september 2023:

De plannen zijn gesmeed, de organisatie op de hoogte hiervan gebracht en het aftellen is nu begonnen.

Binnen Nederland zijn de inschrijvingen tot 6 oktober mogelijk. VIa Facebook al wel de nodige activiteiten gezien, maar het lijkt een hele dooie boel. Zal vast wel weer een piek vlak voor de inschrijfdatum geven. Maar onze inzet zal in Luxemburg zijn.

En voor diegene die mijn website echt lezen: voor 2024 hebben we nog geen plannen....pa3efr at gmail dot com.


Per datum 18 juni 2023:

Tijdens de JOTA wordt meestal een soldeerpakketje gemaakt, zo ook in Luxemburg bij LX9S. Hier links ziet is het ontwerp weergegeven van het LX9S-pakketje waar een electronisch kampvuur gesoldeerd gaat worden.

Ook de Nederlandse Scouts kunnen tijdens de JOTA een soldeerpakketje bouwen, dat geheel in het thema van de JOTA (connecting the dots) zal zijn. Via de kitbuilding.org organisatie zullen pakketjes, naambandjes en badges aangeboden worden.

We kijken uit naar het JOTA weekend, hoewel we eerst de zomer gaan genieten.

 

Per datum 14 juni 2023:

De inschrijving voor Nederlandse groepen is gestart: tot 6 oktober is er de gelegenheid om in te schrijven via SOL.

Het thema is inmiddels ook bekendgemaakt: Connecting the dots. Een mooi thema waar je weer hele leuke spelen bij kunt bedenken. Scouting Nederland heeft al een aanzetje gemaakt, maar er zijn natuurlijk oneindig veel leuke spelen te verzinnen waarbij communicatie (via radio, semafoor, morse, lichtseinen) centraal staan. Veel plezier met dit thema dit jaar.

 

Per datum 4 juni 2023:

Het nieuwe logo van het LX9S station is bekendgemaakt en zichtbaar hiernaast. Met dank aan de ontwerper, Jochen DK8ZM, tevens callhouder van DP9S voor het Duitse JOTA station.

Er komt ook meer duidelijkheid over het station zelf: de locatie is hieronder te vinden met een link naar GoogleMaps, de crewbemensing begint vormen te krijgen en met een informele sessie is het thema ook in de maak (iets met knooppunten, maar kan verder nog niets verklappen).

Het nieuwe onderkomen is het Scout Center Badbödschelchen. Een klik op het logo brengt je naar hun website (for future refence).

 

JOTA  is een "uitvinding" van Len Jarett en Les Mitchell, die begrepen dat je niet alleen kamperend met andere scouts internationale belevenissen kunt uitwisselen, maar dat daar ook radio communicatie voor gebruikt kan worden. Vanaf 1957 bestaat JOTA al en vanaf het moment dat in 1970 het WOSM HQ bureau een onderkomen vond in Geneve is ook de JOTA met station HB9S vanuit Geneve operationeel geweest. Voor een goed radio station is ruimte voor antennes noodzakelijk en dat werd gevonden nabij Geneve in het plaatsje Satigny. 

De foto hiernaast laat de crew zien van het station in 1992: Reinoud van der Haar, Richard Middelkoop, Yves Margot, Robin and Geoff Dellbridge en Erwin van der Haar.

Het gebouw bood onderdak voor de shack, een ruime keuken, slaapgelegheden en de tuin was groot genoeg voor het antennepark. Overdag kwamen er scouts vanuit Geneve op bezoek, net als de kok en aanvullende scoutingleden, die het geheel leven in de brouwerij bezorgden.

Toen het WOSM HQ verhuisde naar Kualalumpur bleef er de behoefte bestaan om toch ook een Europees JOTA station actief te houden en dat werd nog steeds vanuit Satigny geregeld met de roepletters HB9S. In 2018 kon men niet meer voldoende operators vinden voor HB9S en werd het station uitgenodigd door LX9S om vanuit Luxemburg actief te zijn. Daarmee werd LX9S het Europese Scout station namens de WOSM. Initieel nog met de gedachte er een rondreizend Europees WOSM station van te maken, maar inmiddels is LX9S voor de zesde keer actief en is het rondreis concept vooralsnog losgelaten.

Op de foto uit 2015 de internationale deelnemers en operators aan het station, aangevuld met lokaal deelnemende scouts uit Geneve. Ook de kok (Rupert Schildböck) is duidelijk herkenbaar net als de rode blousen van de familie van der Haar.

Het gebouw was, net als in 1992, weer ruim genoeg voor onderdak van radiostation en slaapgelegenheden, en het buitenveld bood nog steeds genoeg ruimte voor het uitgebreide antennepark van het laatste HB9S station.

 

Omdat de Plusscouts PA3EFR/J hun jaarlijkse activiteiten voor Nederlandse stations inzette was het pas tot 2023 dat de crew (wederom) naar het WOSM HQ afreist om er bij LX9S de JOTA  te beleven. Vanaf dit jaar (2023) zal ook de locatie binnen de Luxemburgse landsgrenzen wijzigen. Er zal een stuk zuidelijker het station opgebouwd worden en ook daar zullen de groepen in alle ruimte kunnen aanschuiven en de JOTA actief meemaken. De locatie is hier te vinden: https://goo.gl/maps/Rop3q2cXeAd5ruFw5