In de vroege zomertijd van 2005 wilde ik weer eens iets nieuws proberen met de stafleden van de Hoeve Ypenburg Groep: een Spottershike.

 

Doel van zo'n wandeltocht is om in onbekend terrein een afstand te overbruggen, zonder gezien te worden door rondreizende spotters. De wandelaars krijgen van te voren een kaart te zien waarop het begin en einddoel op geprojecteerd zijn, het gebied waarbinnen ze zich moeten verplaatsen en ze krijgen te horen hoeveel tijd hiervoor ter beschikking staat. Zodra een groep gespot is, worden zij geheel of gedeeltelijk terug gezet op de route.

Deze Spottershike werd gecombineerd met een gezelligheidsweekend in waterrijk gebied. Nadat het kampement was opgezet, de barbeque werd genoten en de instructies waren overgebracht werden de groepen een voor een uitgezet bij het beginpunt. Helaas was niet elke groep even enthousaist over deze activiteit, hetgeen tot uitdrukking kwam in het aantal keren dat een groep gespot werd. De bedoeling is namelijk dat je drukke wegen mijdt, je verstopt voor langskomend verkeer en dat je soms een natte route verkiest boven een riscovolle droge route.

 

De groep met (nu ik me nog herinner) Erik de Leur en Evelyn van der Haar kwamen in de aangeven tijd het verst. Andere groepjes gaf het al gauw op, helaas. Een vermelding van een slimme leider mag hier niet ontbreken. Tijdens de instructie nam hij een digitale foto op zijn mobieltje van de kaart zodat hij deze tijdens de wandeltocht ter beschikking had. De andere groepjes hadden slechts een kompasrichting waarmee zij zich moesten verplaatsen.

Om de spotters te coordineren werd gebruik gemaakt van de binnen de zendstam aanwezige apparatuur. Jos, PA1JOS, bemande de centrale post (tevens eindpunt met soep en broodjes), Paul, PA0WOF, Ronald, PB7TT en ondergetekende Erwin, PA3EFR, reden rond met spotters en zorgden ervoor dat de groepen die gespot waren ook teruggezet werden.

Al met al een hele leuke nieuwe activiteit die later nog herhaald werd. Toen ook met jeugdleden die dit (in ieder geval in de regio Nijmegen) met veel enthousiasme en energie spelen.