Eigenlijk waren er plannen gesmeed om in 1979 naar de Wereld Jamboree van Iran te gaan, maar deze werd door de wereldorganisatie afgeblazen in verband met de Irak-Iran oorlog die toendertijd in de regio woedde. De pijlen werden dus naar voren gericht en zo kwam het dat Canada de eer kreeg om de Wereld Jamboree van 1983 te organiseren.

Dus: in 1983 werd de Wereld Jamboree gehouden in Canada, vlakbij Calgary in de Rocky Mountains. Als jeugdlid mocht ik met mijn broer Reinoud deze Jamboree meemaken. We hebben het er reuze naar onze zin gehad en het was een eenmailge ervaring die we eenieder, die deze gelegenheid zou krijgen van harte aanbevelen. We zaten beiden in subcamp Antilope, achter op het Jamboree terrein, vlak bij de Mexicaanse gidsen. Ons subcamp was met name 's nachts goed te vinden omdat de Scouts van Novascotia, een kustprovincie van Canada, er een heuse vuurtoren hadden geplaatst die 's nachts als baken diende voor het vinden van ons subcamp.

Intussen zijn de jeugdleden ouder geworden en heeft internet zijn intrede gedaan. Dit resulteert onder andere in een speciale facebook site voor deze oud-Jamboree-deelnemers.

Ik heb ook de hand weten te leggen op de pasfototjes die destijds werden gemaakt. 

 

 

Via Google Earth is de locatie waar de Jamboree gehouden werd te vinden. Op de Jamboree-parkeerplaats is een gedenksteen geplaatst die herinnert aan deze grandioze Jamboree. Er komen jaarlijk veel oud-jeugdleden vanuit de hele wereld naar deze plek terug en wie weet, ontstaat hier ooit nog een behoefte voor een reunie.