Deze website was ter voorbereiding van de World Scout Jamboree 2023 in Korea opgemaakt.

De site bevat persoonlijke informatie en verwijzingen naar andere open internetbronnen waarvoor geen aansprakelijkheid wordt genomen.

Voor diegene die gingen: veel na-plezier en hopelijk wass deze pagina in velerlei vormen bruikbaar in de aanloop en beleving naar een "life time experience".

 

Per datum 21 augustus 2023:

De Jamboree is voorbij, de was gewassen, de eerste ontwenningsverschijnselen overwonnen.

Een rugzak vol ervaringen voor de toekomst, een internet vol met social media verwijzingen: dit alles was een WSJ om niet meer te vergeten. Op naar de volgende World Scout Jamboree in Polen 2027.


Per datum 25 juli 2023:

Er komt steeds meer informatie vrij over activiteiten, locaties, schema's met eettijden, etc, etc.

Het plaatje hier links geeft een brid's eye view van de activiteiten en hun locatie. Open dit plaatje in een nieuw scherm voor betere (en leesbaardere) details.

Vergeet ook niet het weer te checken via YR.NO WSJ23

Per datum 20 juli 2023:

Hoe leuk is het om op de ouderwetse manier een berichtje te sturen aan de deelnemers van het Nederlandse contingent: klik op het plaatje voor de juiste website. Dat kan vanaf 25 juli 2023.

Verder is er nog een mooie website met weersinformatie van plaatsen over de hele wereld. Deze link staat ingesteld op de WSJ-omgeving. Klik in de rechterbalk voor de verschillende typen weergave (buien, satelliet, temperatuur, etc)

 

Per datum 17 juli 2023:

De Zuid-Koreaanse telefoontechnologie is niet compatibel met de Europese telefoontechnologie. Voorinsiders: iets met CDMA portocollen en aanvullend afwijkende frequentiebanden. Het is daarom af te raden vooraf een SIM kaart te bestellen of aan te schaffen bij een Koreaanse firma voor een Europese smartphone. Wifi daarentegen is zeer populair en in openbare gelegenheden ruimschoots beschikbaar.

Per datum 12 juli 2023:

Hopelijk is het nooit nodig: een functioneel bezoek aan de Nederlandse Ambassade in Seoel, Zuid-Korea.

Maar voor het uitzonderlijke geval dat het toch nodig is is op deze website de informatie te vinden. En een verwijzing naar GoogleMaps is hier te vinden.

Let wel op: 15 augustus 2023 is de ambassade gesloten in verband met een feestdag (National Liberation Day).

Mocht je het plaatje hieronder groter willen kunnen lezen, open deze dan in een nieuw tabblad (rechter muisklik) of sla de afbeelding op op je telefoon en open deze in een andere applicatie.

 


Per datum 2 juli 2023:

Via de reis-app worden wat locaties bekend gesteld waaronder de exacte locatie van het Pine Resort waar de jeugddeelnemers enkele dagen verblijven.

Op de kaart hiernaast zijn te vinden:

De linken van deze bullets brengen je via GoogleMaps naar deze locaties.

Per datum 22 juni 2023:

Voor het geval je het Jamboree lied nog niet kent:

Hier is de formele pagina te vinden met verwijzingen naar de verschillende muziek-platformen.

Het is wellicht sneller als je op het plaatje hier rechts klikt. Dat brengt je naar de YouTube Music site waar de jamboreesong gelijk gestart wordt. EN er is een lijst verschillende mix-varianten.

Geniet van deze energieke song (goed om de dag mee te beginnen).


Er komen veel adviezen over specifieke appas voor Zuid-Korea binnen. Drie wil ik hier nu al noemen:

Jambore supporting apps:  

1. NAVER MAP, because Google Maps tend to work not properly in South-Korea. Tip: copy and paste the Korean addresses into Naver Map.

2. KAKO T, the Korean version of Uber and the most efficient way to catch a ride

3. PAPAGO. Google Translate is not as accurate so this is a lifesaver when talking to locals or eating out at spots with no english menu.

En als je toch iets meer het Jamboree gevoel wilt (her)beleven heeft de Jamboree organisatie een virtueel spel ontwikkelt waarin je op het terrein andere mensen kunt ontmoeten en  spelletjes kunt spelen. Het heet 25th World Scout Jamboree Metaverse. Voor de Android versie klik hier, voor de iOS variant klik hier.

 

Per 20 juni 2023:

Het lijkt erop dat op het laatste moment er toch nog een amateur radio station op de WSJ zal zijn. LX1KQ, Mich, kwam met dit goede nieuws via de WhatsApp.

Het radio station krijgt de roepletters 6K-25-WSJ en naar verwachting zal er meer informatie beschikbaar komen via QRZ.COM

Het advies is om HAMALERT op 6K25WSJ in te stellen zodat bij een geposte spot bekend is op welke QRG het station te bereiken is en in welke mode.

We wensen de operators veel plezier toe daar en hopelijk vinden ze tijd om zich ook in de alternatieve Zomerkampronde van Nederland te melden. Deze draait overdag om het tijdsverschil met Zuid-Korea te compenseren. Plan is om daarvoor Echolink te gebruiken op Conference-room *Friends*.

Kijk voor HF QSO's onderaan deze pagina voor meer propagatieinformatie.

 

 

Per 18 juni 2023:

Er zijn een hoop aantal leuke links die met de Jamboree te maken hebben. Er komen veel tips binnen die we ook in de komende jaren kunnen gebruiken.

Om te beginnen wat tips van een oud-jamboreeganger.

1.   De magie van de Jamboree is vrienden maken met mensen uit andere landen.  
De beste tijd voor socialisatie is na het eten, als er geen formele programma's worden gehouden.  Het plannen van uitgebreide maaltijden die uitgebreid moeten worden opgeruimd gaat ten koste van de kostbare tijd die Scouts hebben om rond te dwalen in het subkamp en mensen te ontmoeten.  Dit is hun magische tijd.  Het instellen van een tijd voor "lichten uit" helpt Scouts om de broodnodige slaap te krijgen, maar maak het niet te vroeg, aangezien de tijd tussen 18:00 en 23:00 uur de belangrijkste sociale tijd is.
2.  Het is iets om andere eenheden uit te nodigen voor een etentje, een toetje of een feestje. Begin vroeg.
Wij kwamen hier te laat achter en konden pas later op de Jamboree een paar etentjes plannen.  Leer als leider de groepsleiders in de buurt van je kamp kennen en nodig ze uit om te komen eten.  Zij kunnen hun eten meebrengen.  Patrouilles kunnen samen koken, of de twee (of meer) eenheden kunnen samen koken.  Plan ijsbrekers zodat scouts elkaar kunnen leren kennen.  Plan misschien een kampvuur (zonder vuur) om liedjes of sketches te delen.  Wees moedig in je uitnodigingen - vraag niet alleen eenheden die dezelfde taal spreken of dezelfde regio delen.  Eenheden die dit systeem begrijpen, beginnen al vroeg in de week met het vullen van hun "eetagenda".  
3.  Breng cadeaus mee.  Heel veel.
We hadden dit eigenlijk gepland, maar we hadden geen cadeaus meer.  Zakdoeken van je thuiseenheid of regio zijn geweldige cadeaus.  Patches en kleine cadeautjes uit je eigen land, regio of stad zijn ook geweldig.  Sommige landen maken toetjes uit hun thuisland (yum).  Je kunt bezoek krijgen van speciale gasten uit het gastland of andere "VIP's".  Wees voorbereid om hen ook cadeaus te geven.  Korea is een land dat cadeaus geeft, dus wees bereid om hetzelfde te doen.  
4.  Wees voorbereid op chaos.  Het is de Jamboree
Op mijn eerste Jamboree had ik mijn westerse verwachtingen over schema's, organisatie, communicatie en structuur bij me.  Ik had die verwachtingen thuis moeten laten.  Dan was ik een stuk gelukkiger geweest.  Op dit moment staan er ongeveer 30 tenten op het terrein van de Jamboree.  Deze stad van 45.000 mensen wordt de komende weken opgebouwd, bevoorraad en ingericht. Het zal bijna volledig gerund worden door vrijwilligers - van wie velen hun job nog nooit gedaan hebben.  We zijn al acht jaar bezig met de planning, maar er zullen operationele hobbels in de weg komen.  Heel veel hobbels.  Dus oefen geduld.  Werk aan actief luisteren.  Communiceer duidelijk.  Wees creatief. Probeer deel uit te maken van de oplossing, niet van het probleem.  Lees dit punt elke dag dat je op de Jamboree bent.
5.  Je belangrijkste taak is de gezondheid en veiligheid van je Scouts.  Dit is inclusief geestelijke gezondheid.
Het zal warm en vochtig zijn op de Jamboree.  Leiders moeten erop letten dat de scouts goed gehydrateerd zijn, hoeden en zonnebrillen dragen, zonnebrandcrème gebruiken en voldoende rusten.  Ken de symptomen van hittegerelateerde ziektes en handel snel.  Neem extra water mee naar evenementen om met scouts te delen als dat nodig is.  Houd in de gaten hoe scouts spelen om een veilige omgeving te garanderen. Check bij Scouts en leiders hoe het met hun geestelijke gezondheid is gesteld. Begrijp het protocol voor het melden van verwondingen en het snel krijgen van hulp.  Maak een plan met de leiding van je eenheid over wie er op kamp blijft en wie er naar een programma gaat, als eenheden worden opgesplitst.  Ontwikkel een manier om met ouders thuis te communiceren in geval van nood (telefooncel, WhatsApp-groep, enz.).  We hadden een scout die zijn nek brak (au), waardoor hij lang in het ziekenhuis moest blijven.  Werk samen met je Contingent Management Team om voorbereid te zijn.
6.  Sommige Scouts hebben een duwtje nodig
De Jamboree is een transformerende ervaring.  Het programma zal leuk zijn.  Het Ban-Ki Moon Global Development Village zal geweldig zijn.  De shows zullen geweldig zijn.  Maar wat de scouts zich zullen herinneren zijn de relaties die ze opbouwen met mensen van over de hele wereld.  Na de Jamboree zullen ze zich verbonden voelen en zich betrokken voelen bij de wereldgemeenschap zoals ze zich nooit eerder hadden kunnen voorstellen. Unitleiders moeten misschien een paar deelnemers het kamp uitduwen om de magie te vinden.  Als je een paar onwillige scouts hebt, koppel ze dan aan een of twee anderen om door het subkamp te zwerven en te zien wie ze kunnen ontmoeten.   Het uitwisselen van patches of badges is een goed begin.  Sommige eenheden ontvangen gasten voor ervaringen zoals thee in het Britse kamp, een cèilidh met de Ierse scouts of een duik in het opblaasbare zwembad met de Aussies.  Wat kan jouw eenheid doen om de "coole plek om rond te hangen" te zijn?
7.  Cultuurdag is het hoogtepunt van de Jamboree.  Creëer een gedenkwaardige ervaring
Op de middelste zondag geeft elke eenheid een demonstratie over de cultuur van hun land, regio of plaats.  Het kamp is gesloten voor bezoekers.  Dit is jouw kans om te koken, te zingen, te dansen of een ervaring uit jouw land aan te bieden die je gasten zal bijblijven.  Ik weet nog hoe ik scouts henna tatoeages zag laten zetten op het Indiakamp, geweldige kimchi at met de Koreanen, hákari proefde met de IJslanders (advies - niet doen) en vegemite at met de Australiërs.  Laat je eenheid een feest geven dat je gasten zich zullen herinneren.  Zorg dat je eenheid om de beurt een feestje geeft en zwerf rond in het subkamp.  
8.  Maak plezier. Maak vrienden.
Kom uit je kamp.  Drink koffie met een groepsleider uit een ander land.  Voer echte gesprekken.  Stel, met respect, impactvolle vragen. Wees reflectief - wat kun je meenemen naar je eenheid of nationale scoutingorganisatie (NSO)?  In mijn NSO zijn veel van onze veranderingen en verbeteringen terug te voeren op onze ervaringen tijdens World Scout evenementen.  Jamborees zijn transformerend voor leiders en ook voor organisaties.
- Mark Beese

Het is voor de organisatie een crime om gevonden voorwerpen weer naar hun eigenaren terug te bezorgen. Labellen van alle spullen is voor jeugdleden kennelijk ook een crime maar sommige tips zijn echt superslim.

Het Zweedse contingent adviseerde om de achtergrond van telefoons zo in te stellen dat in 1 oogopslag te zien is van wie het apparaat is. Dat scheelt echt uren zoekwerk en vaak kunnen de organisatoren niet eens in het apparaat komen (wat ook prima is) om te achterhalen van wie het apparaat is.

Goede tip, Zweden, zeer bruikbaar voor alle deelnemers.

 

Per datum 6 juni 2023:

De laatste loodjes voordat het grote avontuur gaat beginnen. 

Nog even een aantal tips voor de reizigers die per vliegtuig naar Zuid-Korea gaan: TIPS FOR WSJ TRAVELLERS. Met dank aan de opsteller John May die kennelijk al wat ervaring hiermee heeft.

De  radio roepletters van het zendamateurstation op de Jamboree heeft lang op zich moeten laten wachten. Maar uiteindelijk zijn we er achter gekomen wat de roepletters gaan worden : (space reserved).

Intussen wordt ook bekend welke internationale Jamboree Patches er gemaakt zijn: kijk hier eens naar de creatieve resultaten.

 


Per datum 26 mei 2023:

Het Contingentsweekend zit erop, het is nu aftellen geblazen naar de vertrekdatum voor de World Scout Jamboree 2023.

Er zijn zo'n 2000 Nederlandse deelnemers (jeugdleden, staf, ondersteuning en leiding) en in Ommen kwamen zij tijdens het weekend van 18-21 mei 2023 bij elkaar.

Op naar de laatste loodjes.

Per datum 10 maart 2023:

Naast een hele hoop voorbereidende activteiten door de Troepleden en Stafleden zelf in de afgelopen maanden, mochten we vandaag als ouders van Angelique en Thalia de Vuurbeltroep helpen met een ochtendprogramma in het kader van Radio Scouting. 

Zo leerden ze morse als mogelijk communicatiemiddel, vossenjagen met zelfgemaakte peilsystemen en verschillende toepassingen van het NATO Spellingsalfabet. Vooral dat laatste kan nog wel eens van pas komen tijdens de WSJ als men email-adressen wil uitwisselen zonder dat er letters verloren gaan of verkeerd gebruikt worden.

Het middagprogramma begon met een groepsfoto, die ze vooral nodig hadden voor de Cyberhike WSJ 2023

Per datum 26 november 2022:

Er is inmiddels veel gebeurd. Naast een ouderdag met informatie, hebben de troepen hun weekenden beleefd en zijn de deelnemers in volle gang elkaar beter te leren kennen door samen activiteiten ontplooien.

Vanuit de organisatie (Scouting Nederland) komen er ook details naar buiten over de reis naar Zuid-Korea. Onder andere de vluchten van alle troepen naar Zuid-Korea. Hieronder het schema van de Vuurlibel (het complete schema van alle Nederlandse troepen is hier te vinden):

Vuurlibel

Deze troep reist samen met troep Heldenbok.

Vluchtnummer Van Naar Vertrekdatum Vertrektijd Aankomstdatum Aankomsttijd
AY1302 Amsterdam Schiphol Helsinki 28-7-2023 11:55 28-7-2023 15:15
AY41 Helsinki Incheon Seoul 28-7-2023 17:30 29-7-2023 11:20
AY42 Incheon Seoul Helsinki 16-8-2023 21:40 17-8-2023 05:30
AY1301 Helsinki Amsterdam Schiphol 17-8-2023 08:10 17-8-2023 09:45
Airline = Finn Air
 
Het is verder handig om navolgende data in de gaten te houden:
 
  • 15 februari 2023: uiterlijke datum voor het aanvragen van een nieuw paspoort
  • 1 maart 2023: uiterlijke datum voor het aanvragen van een K-ETA met een link naar de website voor de aanvraag.
 
Per datum 4 juli 2022:

Het was even stil rond deze pagina, maar de Vuurlibel troep voor deze Jamboree heeft inmiddels niet stilgezeten.

 

Op 17 juni 2022 gingen de drie Gidsen van de Jaguars, Rijswijk, die ook meegaan naar Zuid-Korea, naar een Vuurlibel Troepweekend in Ridderkerk. Vol enthousiasme begonnen ze aan dit weekend, met nog meer energie kwamen ze zondag terug naar huis.

Fenne, Isabel en Thalia zijn er wat hun betreft al helemaal klaar voor.

Instagram wordt rijkelijk gevuld met videootjes van deze troep en wereldwijd zijn er genoeg fotos te vinden om achter je scherm al enthousiast te geraken voor deze Wereld Jamboree, te houden in 2024.

 

Per datum 5 april 2022:

Het was nog even spannend: de WSJ organisatie van Korea heeft de WOSM om een jaar uitstel gevraagd, maar de WOSM heeft in al haar wijsheid besloten vast te houden aan de WSJ in 2023. Pfiew, gelukkig maar, want anders kon de hele selectie weer opnieuw beginnen. Zie hier voor het hele artikel.

Per datum 27 maart 2022:

Het eerste Vuurlibel Troepweekend is gehouden in Spijkenisse en de verhalen zijn alleen maar enthousiast positief. Hulde aan de leiding die dit weekend mogelijk hebben gemaakt en dank ook voor de gezelligheid tijdens de ouder-presentatie.

 

Per datum 20 maart 2022:

Het eerste kennismakingsweekend voor de troep Vuurlibel zal gehouden worden in het mooie Spijkenisse. De 36 jeugddeelnemers en 4 stafleden zullen elkaar voor het eerst ontmoeten als troep. 

Thalia gaat er samen met twee andere Scouting Jaguars gidsen naar toe en ze kijken er alle drie enorm naar uit. Kan ook niet anders met zo'n groots avontuur op de stoep. 

Niet alleen zal er serieus naar allerlei voorbereidingszaken gekeken worden: er is ook tijd voor feest. De HollandHouse DJ van 2015 en 2019 zal de zaterdagavond vullen met K-POP Music.

Heel veel plezier allemaal en maak er een heel gezellig weekend van, ook al valt het weekend precies in de toetsweek.

Per datum 24 februari 2022:

De verschillende troepen zijn gevormd en de namen bekend gemaakt: insecten met allerlei mooie namen die vooral in het buitenland voor de nodige hilariteit gaat zorgen. Zo is de Vuurlibel de troepnaam waar dochter Thalia bij is ingedeeld. Deze troep bevat deelnemers vanuit de randstad. Met 36 jeugddeelnemers en 4 stafleden is men zich aan het voorbereiden voor de Wereld Jamboree.

De troeppagina is te vinden op de volgende link:  VUURLIBEL. Latijnse naam: Crocothemis Erythraea. Klikken op de vuurlibel hiernaast brengt je ook naar de pagina van de troep.

 

Per datum 26 augustus 2021:

Alvast wat bruikbare linkjes:

Facebook Dutch Contingent   pagina .
Scouting Nederland WSJ organisatie   pagina .
WSJ Korea Organisatie   pagina .
WSJ Korea Publicaties (waaronder het Dream Book)   pagina .
WSJ vanuit de WOSM   pagina .
Youtube WSJ channel   pagina
WSJ Newsroom    pagina

 

 

Waar kunnen we dit keer de Jamboree vinden?

De geografische locatie is 35 Graden, 35 Minuten Noord, 126 Graden, 35 minuten Oost (in QTH locator notatie PM35HR).

Op de Google Maps kaart is dat hier.

Rechter muisklik en OPENEN IN NIEUW TABBLAD voor grotere weergave.    
     

Er blijkt een WSJ HAM Radio Station aanwezig te zijn (soort van JOTA station) met de call: <to be determined>.

Daar zijn natuurlijk al wel voorspellingen voor te maken als het gaat om Europese QSO's. Daartoe gebruiken we een on-line tool genaamd Proppy (hier te vinden).

 
 
De crew van de Plusscouts PA3EFR/J doen graag mee aan antenne-,propagatie- en andere voorbereidingstesten. PA3EFR at GMAIL dot com staat open voor skeds.