C A N C E L L E D due to Corona

Datum 16 september 2020:

De inschrijvingsperiode voor het JOTA weekend is voorbij. Resultaat: slechts 107 JOTA stations. Daarmee kan de Deelnemerskaart definitief opgemaakt worden, maar ook de deelnemerslijst met antennerichting en afstand tot het tegenstation. Hoe dat moet/kan is via het plaatje hieronder te vinden (instructies van vorig jaar zijn ook andere jaren goed bruikbaar). Bij eventuele uitdagingen sta ik graag bereid te hlpen: pa3efr at gmail dot com.

 

Datum 9 september 2020:

Helaas gaat deze JOTA aan Scouting de Paauw en de crew van PA3EFR/J voorbij, maar het was begrijpelijk en wijs om verdere complicaties en risico's tegen te gaan. Er waren al wel de nodige zaken voorbereid:

Elke organisator van Scouting de Paauw en de crewleden van PA3EFR/J zouden weer een eigen naambordje krijgen, geheel in de kleuren van de groep.
Elke positie zou een tafelbordje krijgen met daarop de callsign, de QTH locator en de groepsnaam. Dit helpt bij het spellen van deze informatie tijdens een QSO.
Na afloop van de JOTA zou elke deelnemer naar huis gaan met een gesigneerd certificaat, inclusief de unieke QSL kaart van deze groep.
Om de nieuwsgierige ouders, zendamateurs en andere onverwacht verschijnende bezoekers toch de gelegenheid te geven om een kijkje te komen nemen zouden we hier en daar wat uitndogingen ophangen om hen op de zaterdagavond van de JOTA met koffie en cake te ontvangen. Ze zouden dan de onvoorwaardelijke aandacht krijgen die ze als bezoeker zouden verdienen.

Datum 2 september 2020:

Het wordt een karige JOTA-deelnemerslijst als dit zo doorgaat. 15 september is de laatste dag van inschrijven en we hebben er nu pas 55 geregistreerd. Gelukkig zijn er altijd wel andere gebruikers op de amateur-frequenties. Dus aanspraak genoeg.

Jaarlijks maken we voor het soldeerpakket een grote poster op A0 formaat om daarop componenten aan te wijzen, uit te leggen hoe de componenten op het printplaatje gesoldeerd moeten worden, etc. Ook dit jaar hebben we weer zo'n mooie poster met daarop het soldeerproject: de Laser Game MK-II (nieuwste versie), met dank aan www.kitbuilding.org.

Mocht er een groep zijn die dit leest en ook graag deze poster in PDF format wil gebruiken dan is een mailtje aan pa3efr @ gmail.com voldoende. Ik kan eventueel logo's en texten naar behoefte aanpassen.

 

 

Datum 18 augustus 2020:

Met al 34 (!) deelnemers bij Scouting Nederland voor de JOTA is het nog lang geen volle bak zoals we van andere jaren gewend zijn. Zo is het bijhouden van de deelnemerskaart niet echt moeilijk. Mogelijk nog een run naar de einddatum van inschrijving, of een volledige stop als de Corona-beperkingen ook bij de JOTA zijn tol gaat heffen. We houden het in de gaten.

Datum 23 juli 2020:

Voor het Nachtspel van onze crew voor de groep zijn Anne-Paul en Ramon afgelopen weekend op verkenning geweest. Vanuit het Drenthse Dwingeloo en Vledder reden zijn naar de Wassenaarse buurt om er het terrein te bekijken en plannen te maken voor de invulling van het (zaterdag) Nachtspel.

 

Intussen heeft Erwin, PA3EFR de iGate van Patrick, PE2PVD, zodanig uitgekleed en weer aangekleed dat deze de technische ondersteuning kan bieden voor het Nachtspel. De iGate produceert op een kaart de positie van het device onder de call PA3EFR-10 (en andere devices). Deze "verkleedpartij" is vastgelegd in een Handleiding iGate, welke ook op de pCloud van de JOTA2020 te vinden is.

Meer informatie is te vinden op de site van PA3EFR over de iGate.

     

Datum 2 juli 2020:

Het is een feit: Scouting de Paauw is ingeschreven voor de JOTA.

   

Het mooie van dit overzicht uit SOL is dat zo heel eenvoudig bij te houden is wie deel gaan nemen aan de JOTA 2020. En als je dat dagelijks bijhoudt kun je intussen je eigen deelnemerskaart maken. Die van ons is in concept al klaar, maar uiteraard pas compleet als de sluitingsdatum een feit is.

De kaart bevat niet alleen onze eigen locatie (te Wassenaar) maar ook twee kompasrozen (50 kilometer en 150 kilometer) zodat je in 1 oogopslag kunt zien waar een tegenstation zich bevindt. Dit gaat tijdens de JOTA ook zichtbaar worden op de deelnemerslijst die bij elke radio komt te liggen. Daarop staat naast de call, de QTH en de groepsnaam ook de afstand tot die groep en de antenne-richting naar die groep, gerekend vanuit Wassenaaar.

Lijkt je dit leuk om voor je eigen groep zelf te maken: kijk dan hier voor instructies.

Je kunt met een gratis programmaatje van een Canadese amateur een dekkingskaart maken voor verschillende frequenties. Ik heb dit voor onze VHF richtantenne op 25 meter hoogte eens uitgevoerd. Hiernaast het resultaat.

De link naar de Canadese website is: https://www.ve2dbe.com/rmonline_s.asp

Datum 23 juni 2020:

De JOTA inschrijving is gestart. We kwamen er toevallig achter toen we de JOTA pagina van Scouting Nederland bekeken. Men hangt het kennelijk nog niet aan de grote klok. Enfin, wij zijn dit jaar weer van de partij.

De lokale boer en gemeente hebben ingestemd met onze antenneplannen, dus we kunnen ook daarmee verder voorbereiden.

Datum 18 juni 2020:

Met nog maar een paar maanden in het vooruitzicht weten we inmiddels wat het thema voor dit jaar is (vanuit Scouting Nederland): "De Welp volgt de Oude Wolf". Dit heeft met name te maken met het 100 jarig bestaan van de welpenspeltak.

De Groep De Paauw heeft contact gelegd met de Gemeente en het lijkt erop dat we de naastliggende veldjes mogen gebruiken. Er is ook een dam toegezegd, zodat we de aanhanger met materialen binnen de muren van het speelterrein kunnen rijden.

Het programma is in concept gereed en de verwachting is dat we per 1 juli de details gaan lezen.

Op naar de JOTA 2020, we hebben er zin in.

Datum 28 april 2020:

Hoewel het lang geleden lijkt te zijn gestart hebben we tijdens de Corona-tijd genoeg ruimte in de agenda's gehad om met de JOTA voorbereidingen bezig te zijn. Hierbij een korte bloemlezing van de zaken die we al af hebben en ondersteunen in de resterende activiteiten.

Om een idee te krijgen wat we op het terrein willen neerzetten als antennepark voor de wereldwijde verbindingen, hebben we in Sketchup een Artist Impression getekend (computer animatie). De masten en antennes zijn daarbij goed zichtbaar en is ook goed te zien waar een en ander komt te staan/hangen.  
  Niet alleen het terrein, maar ook de verschillende ruimtes waar apparatuur komst te staan zijn met Sketchup in kaart gebracht. Elke tafel (positie) is daarmee beschreven en dient als basis voor de materiaallijst.

Elke mast krijgt zijn eigen hoeveelheid antennes, ophangpunten, toplicht en bekabeling. Met de masten-configuratie-tekeningen is het bij de opbouw eenvoudig om deze te gebruiken, zodat er geen zaken vergeten worden.

In deze tekeningen is per mast, per hoogte, aangegeven waar de antennes heenlopen, welke vaste elementen er in de mast komen en dit draagt ook weer bij aan de uiteindelijk op te stellen materiaallijst.

Tenslotte is in de rechter onderhoek te zien waar de genoemde mast wordt opgesteld in het veld.

 
 

Om elk JOTA-continent te kunnen bereiken bekijken we van te voren hoe de stralingsdiagrammen eruit zien in combinatie met de plaats van de masten en draadantennes.

Bij Scouting de Paauw willen we drie verschillende antennes opstellen: twee vaste, niet te draaien draadantennes (T3FD) en een richtantenne (beam). De draadantennes zijn weergegeven in rood en blauw, de richtantenne in geel.

Om geen zaken te vergeten op de verschillende posities (zendtafels) zijn ook daar uitgebreide tekeningen voor gemaakt.

De hier afgebeelde tafelopstelling betreft de kortegolf opstelling, inclusief elementen als een tafellamp, een laptop voor het loggen en een externe loudspeaker waar 6 hoofdtelefoons op aangesloten kunnen worden.

Zo is er voor elke opstelling een apart blad en kunnen we ook hiermee de materiaallijst completeren.

 

 

Voor de JOTA krijgt elke deelnemer per week een infoblad: SIGNAAL .

 


Het wachten is nu op het JOTA-thema en logo van de WOSM, de inschrijving van ons station bij Scouting Nederland en het programma van de groep.Zodra de SIGNAAL bladen zijn uitgedeeld zijn ze ook op deze pagina te downloaden.

Datum 28 feb 2020:

Afgelopen zaterdag hebben we kennis gemaakt met Scouting de Paauw in Wassenaar. We hebben met elkaar gesproken over de inrichting van een JOTA station in oktober en we gaan er gezamelijk een mooi evenement van maken.

Mooi doorkijkje naar de binnenplaats van het scoutingterrein. Tevens een uitdaging om onze masten en materialen aan de goede kant van de muur te krijgen.