SCOUTING VLEDDER

JOTA 2019

 

Callsign voor dit jaar was: PA3EFR/J

Per datum 25 oktober 2019:

Nog even een tweetal video's na onze JOTA. De eerste laat een video zien van onze drone-vlieger, die over het radio station zijn beelden schoot. Hier is hij te aanschouwen, of klikken op het plaatje.  
     
 

Onze tweede video betreft het nachtspel. Met APRS (zie hier een uitgebreide uitleg) konden we de lopers (deelnemers) volgen en uiteraard onze crewleden op de verschillende posten net noord van Vledder.

Rechts onderin is de tijd te volgen waarop de verschillende APRS pakketjes ontvangen werden. De setup bestond uit VX-8 transceivers voor de deelnemers en een FT-8900 met UIVIEW/AGWPE voor de ontvanger in het communicatie centrum.

Per datum 22 oktober 2019:

De JOTA zit erop, het was weer een gewelidige ervaring. Dankzij een superenthousiaste en geinteresseerde groep deelnemers hebben we een reuze plezierige JOTA mogen draaien. Namens de Crew van PA3EFR/J wil ik de groep danken voor hun inzet en support. Veel succes komende jarenen graag tot horens op de amateurbanden.

Het logboek hebben we met een ADIF analyser bekeken en kwamen tot de volgende resultaten van onze QSO's:

Per datum 14 oktober 2019:

Bent u na al die maanden nieuwsgierig geworden naar wat er nu eigenlijk in Vledder opgebouwd gaat worden? Dan bent u van harte uitgenodigd om tijdens onze bezoekersuren binnen te lopen. Dus niet tijdens het programma (we willen de deelnemers niet storen in hun belevingen), maar juist tijdens de bezoekersuren op de zaterdagavond. Dan ook staat er een drankje voor u klaar.

Elke deelnemer aan het PA3FR/J station gaat uiteindelijk naar huis met een Radio Scouting Certificaat.

Dit bijzondere certificaat is ondertekend door de JOTA POC van Scouting van Swietengroep en de verantwoordelijk zendamateur van het JOTA station.

Dank voor de deelname aan dit mooie evenement.

 

Per datum 11 oktober 2019:

Nog maar 5 dagen en dan reizen we af naar het mooie Drenthe alwaar we in Vledder ons JOTA station gaan opbouwen samen met de scouts van de van Swietengroep.

Samen hebben we hard gewerkt om er een mooie aanloop van te maken, hetgeen resulteerde de nodige app-jes, emails en telefoontjes, maar zeker ook in een draaiboek, communicatie-blaadjes en allerhande posters van bijvoorbeeld de Deelnemerskaart en het Bouwpakketje. Dank aan Frank.

Graag tot horens op 1 van de radio-amateurbanden.

Per datum 16 september 2019:

De inschrijfdatum is gepasseerd: we hebben dit jaar 191 Nederlandse JOTA-JOTI stations, waarvan het meerendeel JOTA-only stations zijn. Genoeg tegenstations om in het Nederlands mee te werken dus. We kunnen nu de deelnemerskaart en de deelnemerslijst (met afstand en antennerichting) afronden. Hieronder (datum 29 augustus) is al een miniatuur van de finale kaart te zien. En de deelnemerslijst hebben we ook al klaar.

Per datum 10 september 2019:

Vanaf medio september gaan we alle deelnemers aan de JOTA bij de groep informeren of allerlei zaken die met JOTA te maken hebben. Dat doen we via het blad SIGNAAL. Zodra ze als papier zijn uitgereikt, kun je ze ook via deze site downloaden.

21 september 28 september 5 oktober 12 oktober
       

Bij de JOTA worden de deelnemers voorzien van een bouwpakketje om in elkaar te solderen.

De originele bouwbeschrijving is 8 pagina's lang, welke voor Vledder is ingekort naar 2 pagina's, zodat dit op de soldeertafels kan worden neergelegd.

Via een link (klik op het plaatje hiernaast) kun je deze ook voor eigen gebruik downloaden.

Veel soldeerplezier en kijk uit met de hete kant van de bout.

 
     

Om te bezien welke landen er mogelijk haalbaar zijn en op welk tijdstip dat dan zou moeten lukken, gebruiken we verschillende online tools. De meest favoriete is VOACAP van de Voice Of America. Klik op het plaatje om naar hun site te gaan.

Per datum 29 augustus 2019:

 

We kijken weer uit naar de uiteindelijke deelnemerskaart van alle JOTA stations. Op A0 formaat helpt het ons om de antenne de juiste richting op te draaien zodat we een zo optimaal mogelijk QSO kunnen maken met de andere JOTA stations.

De kaart wordt niet alleen voorzien van alle stations en logo's, ook zijn er twee kompasrozen zichtbaar die helpen om snel een richting te bepalen van een gehoord CQ met roepletters.

Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden van onze antenne op 25 meter hoogte (richtangtenne VHF) heb ik met de gratis Coverage Site van VE2DBE (link) gemaakt en zien dat we in ieder geval een groot gebied van Noord Nederland kunnen bestrijken.  

Per datum 25 augustus 2019:

De QSL kaart is af. Een mooie groepsfoto, voor het scoutinggebouw alwaar de JOTA zal opgebouwd worden.

Mochten er overigens mensen zijn die een bezoek willen brengen aan dit station, of die volgend jaar de groep wil helpen met de JOTA (want de PA3EFR/J groep is dan weer elders in het land), dan zijn ze van harte welkom tijdens het bezoekersuurtje op zaterdag 19 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Andere tijden zijn voor de deelnemers zelf en met een bezoekersuurtje wordt het programma het minst verstoord. Uiteraard zijn bezoeken via de ether altijd mogelijk.

Met het gratis programma Rasterbator maken we van deze afbeelding een poster van 2 bij 3 meter voor aan de muur.

 

Per datum 22 augustus 2019:

De vakantie is voorbij, op naar de JOTA. Voor Scouting Nederland had ik al eerder een handleiding geschreven over het aanpassen van de uiteindelijke deelnemerslijst, en die heb ik nu op een aparte pagina gepubliceert. Deze komt dus later deze weken goed van pas.

Per datum 17 juni 2019:

Op mijn verzoek heeft Scouting Nederland de rapportage van deelnemers JOTA 2019 beschikbaar gesteld. Er zijn al 26 deelnemende groepen, maar de ervaring leert dat zo tegen het einde van de inschrijving men "wakker" wordt en alsnog de inschrijving regelt. Het overzicht (na inloggen in SOL) is hier te vinden.

Per datum 31 mei 2019:

Helaas is er vanuit Scouting Nederland nog geen thema en/of logo bekend gesteld. Waarschijnlijk is men drukker met de World Scout Jamboree alwaar NA1WJ als Radio Scouting station operationeel zal zijn.

Intussen is Scouting Vledder ingeschreven voor de JOTA, wordt er hard gewerkt aan het draaiboek, zijn er al concept materiaallijsten opgesteld en is het grafische werk van start gegaan.

Maar laten we vooral niet vergeten dat de groep van vorig jaar (Scouting Diever) een drietal nieuwe zendamateurs heeft opgeleverd. Proficiat Janneke, PD2JA, Ramon, PD1RJM en Anne Paul, PD3APM en welkom in de gelederen van de PA3EFR/J Plusscouts.

 

Elke mast bevat een groot aantal ophangpunten en JOTA-elementen zoals antennes, katrollen, toplicht, etcetera. Bij de opbouw is het handig om te weten op welke hoogte in de mast, welk onderdeel moet komen. Daarom is er per mast een Configuratie Overzicht gemaakt.

Bij dit overzicht is ook in 1 oogopslag het terrein te zien waar de masten komen te staan en hoe de draadantennes worden opgehangen.

(Voor alle afbeeldingen op deze pagina geldt dat als je met de rechter muis erop klikt en "opent in nieuw tabblad" de afbeelding groter weergegeven wordt).

Voor elke zendpositie (kortweg "positie") is er een overzicht van de apparatuur die op die plek gebruikt gaat worden. Zo kunnen opbouwers die geen ervaring hebben met het aansluiten van de apparatuur toch zien hoe een en ander in samenhang met elkaar aangesloten kan worden.

Dit is voor alle posities opgemaakt. Hierbij een voorbeeld van het APRS station voor het nachtspel en het Labyrinthspel.

 

 
  Bij het labyrinthspel is er boven een speelgebied een camera opgehangen die op een andere plaats (akoestisch gescheiden) het beeld toont van dit speelgebied. Op het scherm wordt met stiften een labyrinth getekend waardoor de deelnemers moeten verplaatsen, zonder de virtuele obstakels te raken. De deelnemers worden met portofonverbindingen door het speelveld gestuurd door een team dat achter het beeldscherm zit.
 

Vanuit de Artist Impression, die met Google Sketchup is gemaakt, zijn afbeeldingen geprint die helpen bij het opstellen van de positie, maar ook met het opstellen van de uiteindelijke materiaallijst.

De lijst van alle materialen die bij de JOTA nodig zijn zijn ingedeeld naar positie, functie en eigenaar van het materiaal. Zo weet eenieder wat er meegenomen moet worden naar Vledder.

Linksboven de VHF en APRS positie, rechtsboven de HF positie met de FT-dx1200 apparatuur en rechts de HF positie met de IC-7100 apparatuur.

 

 

Per datum 16 april 2019:

Een eerste bezoek van de Plusscouts PA3EFR/J aan Scoutinggroep van Swieten in Vledder heeft geresulteerd in een wederzijdse ondersteuning in het gaan beleven van de JOTA (oktober 2019) vanuit het Praathuis (kan niet mooier in thema) in Vledder.

Voor een Artist Impression van het antennepark; klik op het plaatje.

 


Per datum 19 april 2019:

Ook de indeling van het Scoutinggebouw 't Praathuis (niet zelf verzonnen; bestond al voordat we er JOTA gingen houden) is in SketchUp vertaald. Zo is het VHF station goed zichtbaar. De HF stations worden op het veld in bouwketen opgesteld.

Om dit filmpje te zien is het handig om op het plaatje te klikken, dat start hij vanzelf in een nieuw venster.

In het Praathuis huisvesten we hoofdzakelijk het VHF/UHF station. Voor het Nachtspel wordt deze locatie het centrale communcatie station waar we via APRS de groepjes gaan volgen en sturen.

 

 

   

Per datum 22 april 2019:

 

Omdat we alle hoeken van de aardbol willen bereiken met onze radio signalen, plannen we van te voren de antennes en hun specifieke stralingsdiagrammen.

Dit overzicht is tijdens de JOTA bij de HF stations ook te vinden.

"Rechter muisklik -> Open in nieuw venster" geeft een beter beeld van het gepresenteerde plaatje.

In deze Topview van het antennepark en het scoutinggebouw zijn goed de draadantennes te zien.

Het gehele JOTA station is uiteindelijk te vinden op de camping Padjelanta. We zijn blij dat de beheerder onsde gelegenheid beidt om het antennepark op te zetten.

 

Het is door een wisseling van de wacht op internationaal JOTA niveau nog onduidelijk wat het JOTA thema wordt. Ook de bijbehorende ontwerpen van badges en logo's laat daarom op zich wachten. Wij gaan intussen vrolijk door met de voorbereidingen.