JOTA 2021 - Informatie Site

voor de deelnemers/organisatie van

Scouting Don Bosco, Mook,

de crewleden van de Plusscoutskring PA3EFR/J,

en geïnteresseerden aan dit evenement.

 

Voor de hele site geldt: rechtermuisklik en openen in een apart tabblad geeft een beter beeld van de afbeelding.

Per 27 oktober 2021:

Met de mooie groepsfoto wordt het JOTA 2021 evenement afgesloten en danken wij weer de inzet van de crew die het mogelijk heeft gemaakt om Scouting Don Bosco een mooie JOTA te laten beleven. Een verrijking van de groepsbelevenissen met sterke verhalen van "Bram en Brum", QSO's naar het Afrikaanse continent, Morsespel met Lianne aan de top met 32 punten, etc, etc.  Graag tot spreken On The Air.

Per  23 oktober 2021:

Het nachtspel van de JOTA was een spel waarbij vanuit een communicatie centrum de bewegingen van de posten en de groepjes via APRS zichtbaar weren gemaakt op een grote kaart. Van deze bewegingen is een filmpje gemaakt en is hier te vinden (of klikken op het plaatje). 

APRS is een manier van positie-informatie verzenden. Ik heb daar al eerder een pagina voor aangemaakt. Benieuwd wat er bij jou in de buurt op APRS gebeurt, klik dan hier.

 

Per 19 oktober 2021:

Langzamerhand komen we weer een beetje bij van een heerlijk weekend JOTA in Mook. We hebben echt hele leuke QSO's gehad, activiteiten gedaan, bijzondere momenten beleefd en dat alles met een gezellige groep vol enthousiaste deelnemers. Dank allen daarvoor.

De resultaten van de QSO's staan afgebeeld in het plaatje. De stations kunnen binnenkort hun QSL kaarten verwachten.

Per 9 oktober 2021:

Nog maar een paar dagen en dan beginnen we met opbouwen in Mook van het PA3EFR/J station. We hebben nog geen formele papieren van Scouting Nederland mogen ontvangen voor de JOTA (/J-machtiging), maar we gaan er vanuit dat dat wel snor zit.

Ook SIGNAAL 4 is vanaf nu op deze site te downloaden. Veel plezier en voor de deelnemers in Mook: neem alle signalen mee naar de JOTA volgende week.

Op naar JOTA 2021 en graag tot horens in de ether.

Per 28 september 2021:

Er is altijd een tweestrijd tussen geinteresseerde ouders, omwonenden en bijvoorbeeld een Burgemeester aan de ene kant, en de Scoutinggroep aan de andere kant die ongestoord hun JOTA willen beleven. Om de verstoring zo minimaal mogelijk te laten zijn hebben we gekozen voor een tweetal uren waarin de nieuwsgierigheid wordt bevredigd en waarin de deelnemers kunnen laten zien wat ze tijdens de JOTA zoal doen. Wilt u zich aan de aangegeven tijd houden? Alvast bedankt en graag tot ziens bij de JOTA.

Per 27 september 2021:

Nog 17 dagen en dan barst de JOTA los. De eerste spullen zijn al ingepakt, materiaallijsten gechekt en SIGNALEN al deels uitgereikt. De laatste instellingen voor het Nachtspel worden ingesteld en daar waar nodig worden laptops voorzien van de nieuwste versies software ter ondersteuning van de live logging.

De donderdagavond houden we nog een leiding/crew meeting om de puntjes op de spreekwoordelijke "i" te zetten en kunnen we de speldetails doornemen. Daarna zouden we klaar moeten zijn om op vrijdag het station technisch te testen, de routes voor het Nachtspel nog eens na te lopen en de tenten voor de overnachtingen op te zetten.

De Crew van PA3EFR/J Plusscouts zijn er klaar voor.

Per 23 september 2021:

 

Thomas, PA3TVV, heeft vanaf het moment van inschrijven tot het moment van sluiting van de inschrijving de deelnemende groepen op onze Deelnemerskaart geplot. Kennelijk is de sluitingsdatum van Scouting Nederland voor de JOTA een flexibele datum, want ook na 15 september werden nog groepen toegevoegd. Enfin, dit is de status van 22 september. Wie nu nog inschrijft komt in ieder geval op onze kaart niet voor.

De kaart geeft niet alleen alle JOTA stations weer, we kunnen ook snel zien in welke richting we onze antenne moeten draaien voor een optimale QSO. Twee kompasrozen met ons station in het midden helpen daarbij.

De deelnemerslijst gaan we ook nog aanpassen op basis van een artikel elders op deze site. Daarmee zien we de afstand en antennerichting zodra we een callisign horen.


Per 22 september 2021:

De eerste SIGNALEN zijn uitgereikt aan de deelnemers van JOTA 2021 bij Scouting Don Bosco. Ook via deze website (scroll naar beneden) zijn de exemplaren per aangegeven datum te downloaden. Zorg wel dat je de afgedrukte exemplaren meeneemt naar de JOTA, want die ga je zeker nodig hebben.Per 22 september 2021:

Per 10 september 2021:

We hebben een concept materiaallijst afgerond. Zowel alle crewleden alsook de groep kan hier nog aanvullingen op doen.

De materiaallijst is opgesplitst in een overzicht per positie (zie plaatje voor een losse pagina uit het document) met afbeeldingen van de positie zoals die uit Sketchup komen. Een tweede tabblad geeft de materialen per eigenaar weer.

Met PA82AD in het vooruitzicht en de korte termijn tot aan de JOTA kan eenieder zich nu met deze materiaallijst voorbereiden op de activiteiten in Mook.

Per datum 7 september 2021:

De eerste drie SIGNAAL bladen zijn klaar. Elke deelnemer krijgt deze op papier uitgereikt en kan deze thuis lezen, maar vooral ook tijdens de JOTA bij zich hebben. Want de informatie die erin staat kun je gebruiken in het programma en vooral ook bij het Nachtspel van de zaterdagavond.

Op deze site zijn de eerste drie edities al zichtbaar (het voorblad) en zodra ze uitgereikt worden bij de opkomsten, zijn ze ook downloadbaar van deze site. De eerste SIGNAAL wordt uitgereikt in het weekend van 18 september. Hou die datum dus in de gaten en zorg dat je een exemplaar te pakken krijgt.

Uitreiking 18 september Uitreiking 25 september Uitreiking 2 oktober Uitreiking 9 oktober

 

De vierde editie bevat speltak informatie en die gaat de groep nog aanleveren, zodat ook editie 4 compleet is bij uitreiking.

Per datum 6 september 2021:

Er is in de afgelopen tijd niet stilgezeten. Misschien heeft niet iedereen in de gaten dat de einddatum van inschrijving dichterbij komt, maar 15 september is het echt voorbij. Tot op dit moment hebben 71 stations ingeschreven (en niet alle stations doen aan JOTA). Bitter weinig in vergelijking met voorgaande jaren (meer dan 250 in Nederland), maar deze stations gaan wel een super mooie JOTA beleven.

  De groepsfoto is genomen en werd bewerkt om te kunnen gebruiken als QSL-kaart. Je ziet hem hiernaast afgebeeld. Verder wordt er aan de deelnemerskaart gewerkt, krijgt het Radio Scouting Certiificaat body en worden de vier SIGNAAL edities inhoudelijk vorm gegeven.


Het is nog even afwachten of het bezoekersuur van zaterdagavond wel door mag/kan gaan. We zullen daar vlak voor de JOTA, ook hier op de site, nog melding van maken in welke vorm het bezoekersuur ingevuld gaat worden. Ook bij afgelasting zullen we dat hier melden.
Het nachtspel voor de speltakken vanaf scouts krijgt inmiddels ook vorm en het beloofd een mooi spel te worden. Ik heb al een en ander mogen lezen en het ziet er goed uit: uitdagend, spannend en leerzaam. Neem je SIGNAAL afdrukken vooral mee op dit nachtspel.

Nog een kleine 40 dagen, dan gaan we op weg naar Mook, we kijken er naar uit.

 

Per datum 17 juli 2021:

Vanuit de WOSM is bekend geworden hoe het logo er voor 2021 uitziet. Eerlijk gezegd is dit wat fantasieloos en landelijke logo's zien er een stuk creatiever uit dit jaar.

Enfin, we kunnen in iedergeval het logo gaan gebruiken bij het WOSM thema.......geen idee. We laten ons graag verrassen door Kuala Lumpur.

 
     

Per datum 16 juli 2021:

Het lijkt erop dat Scouting Don Bosco zich heeft ingeschreven bij Scouting Nederland. Het feit dat ze in SOL zijn genoemd in het overzicht doet ons deugd en we zijn blij de bevestiging te zien dat Don Bosco zich zal laten horen in de ether tijdens de JOTA, welke nog maar 92 dagen op zich hoeft te laten wachten.

Plusscouts PA3EFR/J op de White Cliffs of Dover

 

Per datum 7 juli 20201:

De komende week gaat Scouting Don Bosco zich richten op het draaiboek voor de JOTA. Daarin beschrijven de speltakken de invulling van hun programma. We hopen in concept deze 18 juli te kunnen converteren naar een materiaallijst (techniek) en operator-inzet, zodat de crewleden zich in hun vakantie kunnen oriënteren op de invulling van de groepswensen.

Deze pagina zal sporadisch of bij actuele veranderingen nog worden geüpdate, omdat de focus van de Plusscouts PA3EFR/J zich eveneens richt op een herdenkingsevenement in Grave dat in september zal plaatsvinden (zie button links "75 Years Liberation", klikken op de foto links of via deze link).

Te melden is nog dat de inschrijfteller van de JOTA-JOTI site van Scouting Nederland vandaag op 17 staat....nog vele te gaan (hopelijk). Via deze link is de inschrijving te volgen.

 

     

Per datum 21 juni 2021:

Een aantal grafische aandachtspunten worden vandaag opgemaakt.

Zo is de zogenoemde "table sign" klaar. Dit is een informatiebordje voor de operators die op de zendapparatuur wordt neergezet, zodat zij kunnen zien hoe de groepsnaam gespeld wordt en in welk QTH locatorvak het station zich bevindt.

Verder zijn er een aantal laptop en PC Bureaubladen in thema gemaakt, zodat de laptops die gebruikt gaan worden in het JOTA station dezelfde achtergrondjes laten zien.

Tenslotte is een Masten-Configuratie bestand aangemaakt om per mast aan te geven op welke hoogte welke hardware komt te hangen/werken.Zo hoeven we dat niet meer ter plekke te verzinnen. We gebruiken dit overzicht ook voor de op te stellen materiaallijst.

 
     

Per datum 20 juni 2021:

De indeling van het gebouw is ook in Sketchup vastgelegd. Zo zijn de verschillende ruimten zichtbaar waar de JOTA gaan beleven.

In het Stafhok komt een Communicatie-Centrum welke we gaan gebruiken (onder andere) voor het Nachtspel.

De grote zaal wordt gebruikt om in te eten, te solderen, bij elkaar te komen voor spelletjes en andere JOTA activiteiten.

In de kelders is de apparatuur te vinden voor de Nederlandse verbindingen naar andere stations (VHF apparatuur) en de apparatuur voor wereldwijde verbindingen (HF apparatuur.

Klik op het plaatje om een 3D impressie te laten afspelen.

 

 
 

Per datum 17 juni 2021:

Via de bekende Radio Mobile website van VE2DBE heb ik de VHF mast alvast op de JOTA site in Mook geplot en bekeken welke dekking we gegarandeerd hebben op VHF met een uitgangsvermogen van 25 watt op een remote handheld.

Dat ziet er veelbelovend uit (zie plaatje) met een groene area dekking van 11496 vierkante kilometers.

Benieuwd wie er al ingeschreven zijn bij Scouting Nederland voor de JOTA? Klik dan hier voor het overzicht, maar weet wel dat je eerst ingelogd moet zijn bij de site.

Per datum 16 juni 2021:

Met het mooie, gratis, programma Sketchup hebben we een Artist Impression kunnen maken van het terrein met het Clubhuis en de ideeën die er leven voor het antennepark. Via een klik op het plaatje wordt er een 3D impressie afgespeeld.
 
 

Elke antenne van het antennepark heeft zijn eigen favoriete straal-richting. Door de geografische opstelling en doelgebieden te bekijken hebben we een stralingsdiagram kunnen maken voor het JOTA antennepark.

Dit is alleen van toepassing voor de HF-antennes; de VHF/UHF antenne staan op een aparte hoge mast voorzien van een rotor om zodoende rondom te kunnen stralen en in ieder geval alle Nederlandse JOTA-stations te kunnen horen en te spreken.

 

     

Per datum 15 juni 2021:

De Groep heeft kennis gemaakt met de Crew en we hebben een eerste stap gemaakt in een super toffe JOTA: het terrein is subliem (ook lekker hoog boven NAP), er is voldoende ruimte voor een antennepark en we kunnen in het clubgebouw ruimschoots de apparatuur dadelijk kwijt om de speltakken van Scouting Don Bosco de JOTA te kunnen laten beleven.

Vanaf nu is het aanpoten om de eerste zaken in te gaan richten en een programma op hoofdlijnen klaar te maken. Het Zomerkamp ligt natuurlijk klaar om beleefd te worden en de Crew gaat naar Grave om er een herdenkingsevenement te ondersteunen in september a.s.

Overigens heeft Scouting Nederland haar lijnen geopend om de inschrijvingen te gaan registreren.

Meer details volgen (onder andere) via deze website.

Per datum 1 juni 2021:

Unaniem heeft de Plusscoutskring PA3EFR/J besloten om Scouting Don Bosco in Mook te helpen bij het organiseren van de JOTA in oktober 2021.

Medio juni zal er een kennismakingsbezoek gehouden worden bij de groep op locatie om er te gaan kijken hoe, wie en wat we in oktober voor elkaar kunnen betekenen.

Het is ook de groep waar we volgend jaar te gast zullen zijn voor onze 40 jarig Plusscoutskring Jubileum (zie hier op deze website).

Deze website zal zo goed mogelijk de voortgang geven van de voorbereidingen, net zoals voorgaande jaren.

Dus "stay tuned, stay safe and stay sane".